Vår historia

Tjalve OK orienteringsverksamhet i Norrköping
Föreningen Tjalve IF bildades lördagen den 21 mars 1925 av ett antal medlemmar i KFUM:s gymnastik- och idrottsavdelning, vilka önskade vidareutveckla idrotten. Vid mötet, som besöktes av ett 30-tal personer, antecknade sig 27 av dessa som medlemmar i föreningen. Konstituerande sammanträde hölls måndagen den 30 mars.

Med tanke på föreningens strävan att arbeta efter ideella linjer valdes idrottsprästen och dåvarande komministern i Simonstorp, Sigfrid Sigland, till föreningens förste ordförande.

Föreningen skulle också ha ett namn. På förslag var Örnen och Vale, men båda dessa namnförslag avslogs av Riksidrottsförbundet eftersom de var upptagna av andra föreningar. Det föreslagna namn som sedan antogs var Gymnastik- och idrottsföreningen Tjalve. Namnet Tjalve togs från den nordiska mytologin, där Tjalve var namnet på asaguden Tors snabbfotade tjänare.

Tjalvegården.

Sedan 1981 har Tjalve bedrivit verksamheten i Vrinneviskogen i Norrköping med Tjalvegården som bas. Där finns kansli, flera klubbrum, omklädningsrum med bastu, gymnastiksal och en samlingssal för 125 personer.
Tjalvegården
Sprängstensgatan 20
60379 Norrköping
https://maps.app.goo.gl/h3E8zJHAMScLEyMw9

År 2021 delades Tjalve IF, som dittills hade bedrivit friidrott, orientering och gymnastik, i två föreningar. Tjalve OK är orienteringsklubben som bedriver sin verksamhet med Tjalvegården som bas medan Tjalve Friidrott bedriver sin verksamhet med Norrköpings friidrottsarena som bas.

Tjalves damer tog silver vid SM-budkavlen i orientering 1979 och fick medaljer av kungen. Från vänster Lena Edvardsson, Eva Karin Dahlberg och Britt Lagerqvist.

Tjalves kvinnliga idrottare var framgångsrika under 1980-talet. Här är seriesegrarna i division I Götaland 1984.

Vårruset har ända sedan 1989 arrangerats av Tjalve i Norrköping.

Orienteringsläger vid Tjalvestugan i Kolmården 1996.

Rulla till toppen